Ik heb een steen verlegd in een rivier op aarde…..

Mea ketting

Ik heb een steen verlegd……
Ik heb een steen verlegd in een rivier op aarde.
Nu weet ik dat ik nooit zal zijn vergeten,
Ik leverde ‘t bewijs van mijn bestaan.
Omdat, door het verleggen van die ene steen,
De stroom nooit meer dezelfde weg zal gaan.
Tekst afkomstig van zanger Bram Vermeulen. Het lied: de Steen.

Een stem die niet van mij lijkt te komen roept al jaren. Het dringt zich op. Het vult mijn hoofd mijn hart en mijn dagelijkse bestaan. Het roept mij en dwingt mij te luisteren. De wil om gehoor te geven was er wel, maar de omstandigheden niet. Kleine kinderen, een partner die een ruggenmerg infarct heeft gehad. Overlevingsstand voor een werkende vrouw, moeder en echtgenote. Zomaar een paar voorbeelden van de laatste vijf jaar. Wachten op rustigere tijden. Ondertussen blijft die stem aanwezig. Van zachtjes, maar goed hoorbaar naar luid en duidelijk. Ik kan er niet meer omheen. Het borrelt en broeit in mijn hoofd, lijf en ledematen. De stem bezoekt mij zeer regelmatig in mijn slaap. Gehoor geven, luisteren en mij onderwerpen aan die stem.

De stem is mijn verloskundige identiteit. Het is mijn verloskundige wens, droom en toekomst. Wanneer ik luister vertelt het me veel. De stem praat over wat ik dagelijks meemaak in mijn werk, simpel en gecompliceerd tegelijkertijd. Het zien geboren worden van een kind. De stem legt mijn bescheiden maar voor de vrouw zo belangrijke aanwezigheid bloot. Het laat me zien dat de zwangere en barende vrouwen mij krachten toekennen. De stem zegt dat ik het goed doe en de vrouw vertelt mij hetzelfde. Dankbaar luister ik. Benieuwd naar wat de stem mij nog meer wil onderwijzen.
Het beste in elke vrouw naar boven halen begint niet bij jou maar bij de vrouw zegt deze stem. Maak haar bewust van haar mogelijkheden, binnen de context van haar eigen bestaan. Iedere zwangere vrouw heeft vanuit eigen context zorg nodig. Maak de vrouw en de zorgverlener daar bewust van. Krachten bundelen met haar, zorg geven vanuit behoefte, mogelijkheden en onmogelijkheden, binnen de context van haar eigen bestaan. Samen Werken.

Hoe dan? Het antwoord kwam vanzelf. In de zwangerschap de vrouw het licht laten werpen op haar eigen leven, de bevalling, kraambed en het moederschap. Zonder oordeel. En dan zorgverleners hierover informeren met behulp van een persoonlijk geboorteplan. Ik heb het de naam Meadiarium© gegeven. Mea (mezelf en anderen). Diarium dagboek of legger. Legger is een ondergrond om op te bouwen. Een aantal belangrijke thema’s passeren de revue in dit werkboek, die haar helpen stil te staan bij zichzelf. Daarnaast verzamelt ze informatie rondom haar zorgbehoefte die belangrijk is voor ons zorgverleners. Met de verzamelde informatie schrijf zij een persoonlijk geboorteplan. Dit persoonlijke geboorteplan bespreekt ze uiteindelijk met ons zorgverleners. Het geboorteplan transformeert van wensenlijst naar mensenlijst. Het is krachtig verloskundig tool geworden om vrouwen naar de baring toe te laten leven. Om gedegen met dit tool te werken heb ik een training aangeboden aan de KNOV(Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen). Deze training: Het Meadiarium © het meest persoonlijke geboorteplan is door hen geaccrediteerd.
De stem en ik zijn stil. We hebben hoop als we luisteren naar Bram Vermeulen.

Ik heb een steen verlegd in een rivier op aarde.
Nu weet ik dat ik nooit zal zijn vergeten,
Ik leverde ‘t bewijs van mijn bestaan
Omdat, door het verleggen van die ene steen,
Het water nooit dezelfde weg zal gaan.

Comments are closed.
Working Hours

  • Monday9am - 6pm
  • Tuesday9am - 6pm
  • Wednesday9am - 6pm
  • Thursday9am - 6pm
  • Friday9am - 6pm
  • SaturdayClosed
  • SundayClosed
Teachers