De waarde van een HBO-er in de verloskunde

Mea_tekening_01

Mijn waarde als HBO opgeleide verloskundige

Academisering, wetenschappelijk onderzoek, positionering van verloskundigen en integrale geboortezorg. Onder andere deze termen domineren de gesprekken binnen de verloskunde. Zelf werk ik  klinisch, ik ben een “basis opgeleide” verloskundige met meer dan 13 jaar ervaring. Voor die tijd werkte ik als verpleegkundige. Ik ken mijn positie aan bed als geen ander en voel me daar als een vis in het water. Ik weet wat mijn toegevoegde waarde is voor de vrouw.

Als Hbo-er ken ik mijn technische handelingen door en door, handel ik in acute situatie, bespreek of bepaal mede het beleid voor zwangere vrouwen. Ik heb geen academische graad behaald maar maak wel gebruik van de wetenschap. Deels doe ik dit vanuit wetenschappelijke kennis die ik vanuit mijn opleiding heb mogen leren. En deels door het werken in de kliniek. Ik omgeef mij dagelijks met mensen die wel wetenschappelijk opgeleid zijn. Er zijn voortdurend momenten van onderwijs waarbij er wetenschappelijke onderzoeken besproken worden. Meerdere malen per dag zijn er overdrachtsmomenten waar het medisch beleid belicht wordt. Studies vinden er plaats waaraan onze kliniek meewerkt. Het voor en nabespreken van poli patiënten met de gynaecoloog. Ik krijg iedere dag kennis aangeboden die bruikbaar is en daar ben ik dankbaar voor. Als echte HBO-er pak ik er uit wat direct bruikbaar is in mijn dagelijks werk. Dat betekent dat ik begrijp wat er gebeurt en waarom. Deze kennis wordt continue aangeboden en is bijzonder waardevol. Vooral omdat ik de vertaalslag wil maken van mijn hoofd naar mijn handen. Wat zijn de gevolgen voor vrouw en wat betekent dit voor haar en haar kind, hoe beïnvloedt dit mijn en andermans beleid, wat kan ik echt met deze wetenschap. Bij de daadwerkelijke uitvoering van mijn werk zijn mijn technische vaardigheden op orde, is er continue en voldoende aanbod voor wetenschap en kan ik de vrouw bieden wat ze nodig heeft. Met natuurlijk veel meer extra’s van de HBO-er. Ik maak mijn werk praktisch en weet wat ik doe. Want wetenschap moet toch een doel hebben en niet een doel op zich zijn.

Terwijl de gynaecoloog samen met de assistent de vacuümextractie verricht sta ik bij de vrouw. De gynaecoloog en assistent kennen niet alleen de risico’s van deze interventie zij kunnen percentages tot cijfers achter de komma benoemen. En daar sta ik de HBO-er. Ik ken de procedure, ik kan benoemen wat er mis kan gaan, ik weet waarom deze interventie uitgevoerd wordt. Maar mijn positie is aan bed, naast de vrouw. Ik voorzie haar van informatie, ik begeleidt haar, ik coach haar, ik hoor haar, ik spreek haar en weet wat ze nodig heeft. Ik lever een bijzondere waardevolle en unieke bijdrage aan veel vrouwen. Gewapend met gedegen wetenschappelijke kennis, technische vaardigheden, een hoop ervaring en vooral veel liefde voor het vak.

Eliane Coutinho, klinisch verloskundige,
Coach en Trainer van Meacoaching.

Comments are closed.
Working Hours

  • Monday9am - 6pm
  • Tuesday9am - 6pm
  • Wednesday9am - 6pm
  • Thursday9am - 6pm
  • Friday9am - 6pm
  • SaturdayClosed
  • SundayClosed
Teachers